Belgian Beer Bites

Wat?

Belgian Beer Bites ooit tijdens de week van de smaak door Dolce Far Tutto  www.dolcemagazine.be gelanceerd als Hoppas.
De naam HOPPAS kwam van de combinatie van 2 woorden
nl. hop + tapas = HOPPAS.
Eigenlijk waren de hoppa
s de Vlaamse variant van de Spaanse tapas, geserveerd met een streekbier.
Onze firma won er zelfs een kookwedstrijd mee als "Hoeve Hoppa", mocht het voorstellen op Focus WTV en tijdens Het gala evenement van West-Vlaming van het jaar "100% West-Vlaams"!

 
Door "teveel" naamsverwarring met een Belgisch biertje werd een tijdje geleden beslist om er een nieuwe aantrekkelijk naam aan te geven.
Het principe blijft hetzelfde: je bestelt één van de "Beer Bites" die aangeboden worden in de zaak.
Je krijgt vervolgens een Belgische streekbier voorgeschoteld met een hapje dat bestaat uit een combinatie van onze producten. 

Beer Bites receptjes

5 x erkende streekproducten

Potjesvlees/ ouderwetschen boerenpaté/ karamel van Rodenbach / garnituurtje van oude geuze en Wostyn mosterd

Benodigdheden

  • 1 flesje rodenbach
  • 80 g karamel
  • 3 g agar agar
  • 80 g mosterd
  • 1 flesje oude geuze
  • 3 g agar agar
  • stukje ouderwetschen boerenpaté
  • stukje potjesvlees
  • garnituurtjes (bvb shiso, affila cress, sakura,…)

Bereidingswijze

  • rodenbach+ karamel+ agar agar opwarmen tot 80°C
  • op een plaat gieten
  • laten afkoelen
  • strookje snijden van +/- 10 cm
  • mosterd + geuze + agar agar opwarmen tot 80°C
  • op een plaat gieten
  • laten afkoelen
  • dobbelsteentje snijden
  • potjesvlees en ouderwetschen boerenpaté op elkaar leggen
  • strookje ervoor
  • dobbelsteentje ertussen
  • garneren naar eigen smaak

Opdienen met Rodenbach
www.palm.be

WINNAAR "Hoeve Hoppas"!

We zijn blij u te melden dat we op woensdag 20 oktober 2010 de finale van de Hoeve Hoppas hebben gewonnen!!!
Uit de 5 finalisten werd ons gerechtje als de meest creatieve Hoppa met als hoofdingrediënten hoeve- en streekproducten verkozen.
Naast de eer wonnen we ook een gastronomisch diner t.w.v. 250 euro.
Bovendien werd de winnende Hoeve Hoppa tijdens de Week van de Smaak (van 11 tot 12 november) opgediend in enkele gerenommeerde West-Vlaamse restaurants (waaronder 't Potje paté).

 




 Sigaar van rabarberconfituur en ouderwetschen boerenpaté
  vs 
  dooier van karnemelkpap en potjesvlees met Sint-Sixtus



 

 

 

 

De hoeveproducten komen van
Het Warandehof
Elzendammestraat 11 - 8691 Gijverinkhove (Alveringem)
Beauvoordse Walhoeve
Vaartstraat 71 - 8630 Beauvoorde (Veurne)

De receptenwedstrijd was een organisatie van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Ter Groene Poorte en Tafelen in Vlaanderen. Dit initiatief handelde in het kader van de Week van de Smaak!

Ingrediëntenlijst (voor 10 personen)
 

  • 250 g rabarberconfituur
  • 3 g agar agar
  • 200 g ouderwetschen boerenpaté (erkend streekproduct)
  • 200 g potjesvlees bereid met trappist van Sint Sixtus 8° (erkend streekproduct),
  • 250 g karnemelk
  • eetlepel bloem
  • 5 g algin
  • 2 x 1l water
  • garnituurtjes: rodebiet blaadjes, shiso, affila cress, ramanas, wostyn mosterd

Werkwijze (voor 10 personen)

  • rabarberconfituur + agar agar opwarmen tot 90°
  • laten afkoelen op plaat of bij voorkeur in liter potje van soep (ronde sigaar vorm)
  • paté snijden in fijn balkjes +/-  4 cm op 1 cm
  • potjesvlees in ronde vormpjes uitvormen
  • water + algin goed mengen
  • karnemelk koud mengen met bloem opwarmen tot gewenste dikte
  • rabarber confituur uitvormen en snijden met snijmachine (2 mm)
  • paté erin draaien zoals sigaar

bordjes dresseren:

  • in de achtergrond sigaar
  • ervoor potjesvlees
  • vooraan bord 3 druppeltjes mosterd
  • garnituurtjes aanbrengen
  • met koffielepel karnemelkpap in algin bad laten vallen
  • uitscheppen en spoelen in lauw water
  • op bordje naast potjesvlees leggen of er tussen (makkelijker om op te dienen)

West-Vlaams roodbruin bier met paté van de Veurn' Ambachtse

Ingrediënten:

  • 160 g Boerenpaté uit Veurne Ambacht
  • 80 g champignons
  • 1 sjalot
  • hoeveboter
  • peper van de molen
  • zout
  • 15 g pijnboompitten
  • enkele takjes bieslook
  • 2 sneden boerenbrood

Bereiding:
Snijd de paté in 12 hapklare blokjes. Snijd de champignons in kleine partjes. Snijd de sjalot zeer fijn. Bruin de boter, bruin de champignons en voeg de sjalot toe. Laat nog even stoven en kruid met peper en zout. Rooster de pijnboompitten. Rooster het brood en snijd in driehoekjes. Snijd de bieslook fijn. Schik alles mooi op een bordje en dien op met een West-Vlaams roodbruin bier.

Erkende West-Vlaamse roodbruine bieren zijn Rodenbach, Rodenbach Grand cru, De Vichtenaar en Duchesse de Bourgogne.
 

bron www.streekproduct.be recept door Jo Van Caenegem

Beer Bites recepten!

Maandelijks probeert het Potje Paté team een bierhapje te creëren met producten uit het ateljee!

  1. Ravioli van appels-foie gras Prestige-siroop van Lindemans Kriek
  2. Quenelle van Chorizoijs - rillette van Duke of Berkshire - rolling stonetjes van pastinaak & Straffe Hendrik Quadruppel
  3. Wafeltjes anno 1935 met Brugse Zot & ganzenrillette - 4 x wildpaté
  4. Wushi van warmoes / fazantenpaté - vinigraitte van rode biet - mierikswortel & De Ryck Arend Winter
  5. IJs van mozzarella en zonnegedroogde tomaten - foie gras prestige - mango - zoethout & Tripel Karmeliet
  6. Cochon de luxe! Varkenswangetjes - foie gras & Gaverhopke
  7. Filet d'anvers - eendenmouse - potjesvlees - terrine & De Koninck
  8. Oerbierpaté - butternut Pompoen met Chimichurri - zonnegedroogde tomaten & Oerbier
  9. Asperges / krokant gebakken zwezerik - Hot Chocloate saus - carpaccio van ganzenlever & Hop-It
  10. Veurn' Ambachtse Beer Bite & Hommelbier
  11. Dessert bierhapje van Foie gras prestige - verse aardbeien - creme Catalane - chocolade saus & gueuze lambic van Timmermans
  12. Kalfshersentjes in tempuradeeg met Queue de Charrue Tripel - Reebokpaté
  13. Steak tartaar - potjesvlees - sausje van ganzenlever - gouden croutontjes & Sinpalsken blond
  14. Speenvarkentje van kop tot staart met varkensrillette & Nunnebier
  15. Carpaccio van magret de canard - levercreme - olie van chorizo - sneeuw van coeur de boeuf - foie gras schilfers & Boeteling Bier
  16. Varkensoortjes - Remoulade saus - Basilius paté
  17. Traag gegaard buikspek van Brasvarken en Duke of Berkshire, crumble en espuma van Ibérisch varken (3 topvarkens) & Gruutbier
  18. Crumble van Jules z'n lukken / foie gras - peer met koffie - Loonse stroop & Sint-Bernardus prior
  19. Foie gras dobbelsteentjes - rode biet & Goudenband
  20. Gastronomic Trench Food: Bolle Beef - Beer Rocks - Papegaie Espuma
  21. Gold - Lukken - foie gras prestige & Liefmans Kriek
  22. Ocaknolletjes - rillette van Brasvarken - witloof & Duvel
  23. Tartare de luxe - carpaccio van ganzenlever & Reninge Bitter Blond
  24. Rillette - bierwafeltjes & VanderGhinste Oud Bruin
  25. Lamsboutje 24u gegaard - lamspaté - 1 jaar oude Schapenkaas (De Rode Sleutel) - radijsjes & Duchesse de Bourgogne
  26. Bolle Beef - Potjesvlees - Spiering (gezouten, gerookt, gedroogd) & Oude Geuze 3 Fonteinen
  27. Duchesse de Bourgogne paté en radijsjes
  28. Asperges - bier - fruit - foie gras - Oude Kriek
  29. Jonge worteltjes - foie gras - Omer
  30. Guacamole - Duke of Berkshire rillette - patatjes
  31. Apero beerbite: foie gras prestige - Ganda ham
  32. Bolle Beef...
  33. Potjesvlees 3 k's uit de Westhoek...
  34. Ouderwetschen boerenpaté - gedroogde radijzen
  35. Foie gras - rillette - beercaramel
  36. Millefeuille van hazen- en fazantenpaté - eendenmouse - foie gras - kastanjes
  37. Hertenkalf filet & rillette
  38. Foie gras - lukken - gin (espuma+bouillon)
  39. Koetjes en Kalfjes - foie gras - Dulle Teve
  40. Poco Loco Coco - Duke of Berkshire Rillette
  41. A Walk in the Westhoek
  42. Lamspaté / in het huis gerookt lamsgigot/ asperges/ Pannepot
  43. Harlekijnpaté
  44. foie/ venkel/ komkommer/ klaver/ oesterblad/ asse van tuinkruiden
  45. Peer / koffie / wildpaté
  46. FLANDRE PIGEONNEAU Duifje uit Steenvoorde filet/confit en geschaafde ganzenlever
  47. rabarber ijs/paté/confijt
  48. Ouderwetschen boerenpaté/ filet d' Anvers van het huis/ St- Bernardus ABT
  49. Recepten met West-Vlaamse streekproducten Voor een walking dinner in teken van de traditionele West-Vlaamse streekproducten zorgde Joris Missiaen van 't Potje Paté uit Alveringem