Belgian Beer Bites
Wat?
nl. hop + tapas = HOPPAS.
Eigenlijk waren de hoppas de Vlaamse variant van de Spaanse tapas, geserveerd met een streekbier.
Onze firma won er zelfs een kookwedstrijd mee als "Hoeve Hoppa", mocht het voorstellen op Focus WTV en tijdens Het gala evenement van West-Vlaming van het jaar "100% West-Vlaams"!
Het principe blijft hetzelfde: je bestelt één van de "Beer Bites" die aangeboden worden in de zaak.
Je krijgt vervolgens een Belgische streekbier voorgeschoteld met een hapje dat bestaat uit een combinatie van onze producten.
Beer Bites receptjes
5 x erkende streekproducten
Potjesvlees/ ouderwetschen boerenpaté/ karamel van Rodenbach / garnituurtje van oude geuze en Wostyn mosterd
Benodigdheden
- 1 flesje rodenbach
- 80 g karamel
- 3 g agar agar
- 80 g mosterd
- 1 flesje oude geuze
- 3 g agar agar
- stukje ouderwetschen boerenpaté
- stukje potjesvlees
- garnituurtjes (bvb shiso, affila cress, sakura,…)
Bereidingswijze
- rodenbach+ karamel+ agar agar opwarmen tot 80°C
- op een plaat gieten
- laten afkoelen
- strookje snijden van +/- 10 cm
- mosterd + geuze + agar agar opwarmen tot 80°C
- op een plaat gieten
- laten afkoelen
- dobbelsteentje snijden
- potjesvlees en ouderwetschen boerenpaté op elkaar leggen
- strookje ervoor
- dobbelsteentje ertussen
- garneren naar eigen smaak
Opdienen met Rodenbach
www.palm.be
WINNAAR "Hoeve Hoppas"!
We zijn blij u te melden dat we op woensdag 20 oktober 2010 de finale van de Hoeve Hoppas hebben gewonnen!!!
Uit de 5 finalisten werd ons gerechtje als de meest creatieve Hoppa met als hoofdingrediënten hoeve- en streekproducten verkozen.
Naast de eer wonnen we ook een gastronomisch diner t.w.v. 250 euro.
Bovendien werd de winnende Hoeve Hoppa tijdens de Week van de Smaak (van 11 tot 12 november) opgediend in enkele gerenommeerde West-Vlaamse restaurants (waaronder 't Potje paté).
Sigaar van rabarberconfituur en ouderwetschen boerenpaté
vs
dooier van karnemelkpap en potjesvlees met Sint-Sixtus
De hoeveproducten komen van
Het Warandehof
Elzendammestraat 11 - 8691 Gijverinkhove (Alveringem)
Beauvoordse Walhoeve
Vaartstraat 71 - 8630 Beauvoorde (Veurne)
De receptenwedstrijd was een organisatie van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Ter Groene Poorte en Tafelen in Vlaanderen. Dit initiatief handelde in het kader van de Week van de Smaak!
Ingrediëntenlijst (voor 10 personen)
- 250 g rabarberconfituur
- 3 g agar agar
- 200 g ouderwetschen boerenpaté (erkend streekproduct)
- 200 g potjesvlees bereid met trappist van Sint Sixtus 8° (erkend streekproduct),
- 250 g karnemelk
- eetlepel bloem
- 5 g algin
- 2 x 1l water
- garnituurtjes: rodebiet blaadjes, shiso, affila cress, ramanas, wostyn mosterd
Werkwijze (voor 10 personen)
- rabarberconfituur + agar agar opwarmen tot 90°
- laten afkoelen op plaat of bij voorkeur in liter potje van soep (ronde sigaar vorm)
- paté snijden in fijn balkjes +/- 4 cm op 1 cm
- potjesvlees in ronde vormpjes uitvormen
- water + algin goed mengen
- karnemelk koud mengen met bloem opwarmen tot gewenste dikte
- rabarber confituur uitvormen en snijden met snijmachine (2 mm)
- paté erin draaien zoals sigaar
bordjes dresseren:
- in de achtergrond sigaar
- ervoor potjesvlees
- vooraan bord 3 druppeltjes mosterd
- garnituurtjes aanbrengen
- met koffielepel karnemelkpap in algin bad laten vallen
- uitscheppen en spoelen in lauw water
- op bordje naast potjesvlees leggen of er tussen (makkelijker om op te dienen)
West-Vlaams roodbruin bier met paté van de Veurn' Ambachtse
Ingrediënten:
- 160 g Boerenpaté uit Veurne Ambacht
- 80 g champignons
- 1 sjalot
- hoeveboter
- peper van de molen
- zout
- 15 g pijnboompitten
- enkele takjes bieslook
- 2 sneden boerenbrood
Bereiding:
Snijd de paté in 12 hapklare blokjes. Snijd de champignons in kleine partjes. Snijd de sjalot zeer fijn. Bruin de boter, bruin de champignons en voeg de sjalot toe. Laat nog even stoven en kruid met peper en zout. Rooster de pijnboompitten. Rooster het brood en snijd in driehoekjes. Snijd de bieslook fijn. Schik alles mooi op een bordje en dien op met een West-Vlaams roodbruin bier.
Erkende West-Vlaamse roodbruine bieren zijn Rodenbach, Rodenbach Grand cru, De Vichtenaar en Duchesse de Bourgogne.
bron www.streekproduct.be recept door Jo Van Caenegem
Beer Bites recepten!
Maandelijks probeert het Potje Paté team een bierhapje te creëren met producten uit het ateljee!
- Ravioli van appels-foie gras Prestige-siroop van Lindemans Kriek
- Quenelle van Chorizoijs - rillette van Duke of Berkshire - rolling stonetjes van pastinaak & Straffe Hendrik Quadruppel
- Wafeltjes anno 1935 met Brugse Zot & ganzenrillette - 4 x wildpaté
- Wushi van warmoes / fazantenpaté - vinigraitte van rode biet - mierikswortel & De Ryck Arend Winter
- IJs van mozzarella en zonnegedroogde tomaten - foie gras prestige - mango - zoethout & Tripel Karmeliet
- Cochon de luxe! Varkenswangetjes - foie gras & Gaverhopke
- Filet d'anvers - eendenmouse - potjesvlees - terrine & De Koninck
- Oerbierpaté - butternut Pompoen met Chimichurri - zonnegedroogde tomaten & Oerbier
- Asperges / krokant gebakken zwezerik - Hot Chocloate saus - carpaccio van ganzenlever & Hop-It
- Veurn' Ambachtse Beer Bite & Hommelbier
- Dessert bierhapje van Foie gras prestige - verse aardbeien - creme Catalane - chocolade saus & gueuze lambic van Timmermans
- Kalfshersentjes in tempuradeeg met Queue de Charrue Tripel - Reebokpaté
- Steak tartaar - potjesvlees - sausje van ganzenlever - gouden croutontjes & Sinpalsken blond
- Speenvarkentje van kop tot staart met varkensrillette & Nunnebier
- Carpaccio van magret de canard - levercreme - olie van chorizo - sneeuw van coeur de boeuf - foie gras schilfers & Boeteling Bier
- Varkensoortjes - Remoulade saus - Basilius paté
- Traag gegaard buikspek van Brasvarken en Duke of Berkshire, crumble en espuma van Ibérisch varken (3 topvarkens) & Gruutbier
- Crumble van Jules z'n lukken / foie gras - peer met koffie - Loonse stroop & Sint-Bernardus prior
- Foie gras dobbelsteentjes - rode biet & Goudenband
- Gastronomic Trench Food: Bolle Beef - Beer Rocks - Papegaie Espuma
- Gold - Lukken - foie gras prestige & Liefmans Kriek
- Ocaknolletjes - rillette van Brasvarken - witloof & Duvel
- Tartare de luxe - carpaccio van ganzenlever & Reninge Bitter Blond
- Rillette - bierwafeltjes & VanderGhinste Oud Bruin
- Lamsboutje 24u gegaard - lamspaté - 1 jaar oude Schapenkaas (De Rode Sleutel) - radijsjes & Duchesse de Bourgogne
- Bolle Beef - Potjesvlees - Spiering (gezouten, gerookt, gedroogd) & Oude Geuze 3 Fonteinen
- Duchesse de Bourgogne paté en radijsjes
- Asperges - bier - fruit - foie gras - Oude Kriek
- Jonge worteltjes - foie gras - Omer
- Guacamole - Duke of Berkshire rillette - patatjes
- Apero beerbite: foie gras prestige - Ganda ham
- Bolle Beef...
- Potjesvlees 3 k's uit de Westhoek...
- Ouderwetschen boerenpaté - gedroogde radijzen
- Foie gras - rillette - beercaramel
- Millefeuille van hazen- en fazantenpaté - eendenmouse - foie gras - kastanjes
- Hertenkalf filet & rillette
- Foie gras - lukken - gin (espuma+bouillon)
- Koetjes en Kalfjes - foie gras - Dulle Teve
- Poco Loco Coco - Duke of Berkshire Rillette
- A Walk in the Westhoek
- Lamspaté / in het huis gerookt lamsgigot/ asperges/ Pannepot
- Harlekijnpaté
- foie/ venkel/ komkommer/ klaver/ oesterblad/ asse van tuinkruiden
- Peer / koffie / wildpaté
- FLANDRE PIGEONNEAU Duifje uit Steenvoorde filet/confit en geschaafde ganzenlever
- rabarber ijs/paté/confijt
- Ouderwetschen boerenpaté/ filet d' Anvers van het huis/ St- Bernardus ABT
- Recepten met West-Vlaamse streekproducten Voor een walking dinner in teken van de traditionele West-Vlaamse streekproducten zorgde Joris Missiaen van 't Potje Paté uit Alveringem
- 50 beerbite