Potjesvlees uit de Westhoek erkend door Europa! HLN 10/01/15

 

 

 

 

Europa erkent potjesvlees als streekproduct

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Westhoekse Potjesvlees is erkend als streekproduct door Europa. Na zes jaar heeft de Orde van het Potjesvlees eindelijk goed nieuws gekregen over het dossier dat ze had ingediend bij de Vlaamse regering. Het is de eerste keer dat een vleeswarenproduct deze erkenning krijgt.

"We zijn bijzonder blij met deze erkenning van Europa", glundert Joris Missiaen van de Veurn' Ambachtse in Alveringem, die ook voorzitter van de Orde is. "Hopelijk kan het ons nog wat meer naamsbekendheid bieden." Echt potjesvlees bestaat uit kip, kalf en konijn, citroen, witte wijn en azijn.Het recept voor de bereiding zou al uit de veertiende eeuw dateren. "Een eerste verhaal meldt dat landbouwvrouwen een potje kookten met kip, kalf en konijn voor hun mannen op het veld. Citroen, witte wijn en azijn garandeerden de bewaring. Een tweede verhaal vertelt dat vissersvrouwen het klaarmaakten om de thuiskomst van hun man te vieren. Ze pakten een konijn in de duinen en een kip en voegden daar kalf aan toe omdat het feestelijk mocht zijn." Momenteel zijn tien slagers uit Veurne, Alveringem, Sint-Idesbald en Poperinge lid van de Orde en producent van het typische potjesvlees. Zes jaar geleden erkende het VLAM, het Vlaams centrum van agro- & visserijmarketing, het potjesvlees als een streekproduct. Maar meteen maakte de Orde van het Potjesvlees duidelijk dat de ambitie hoger lag en diende het een aanvraag in voor een Europese erkenning. "Het dossier bleef lang aanslepen, maar gelukkig is er schot in de zaak gekomen", besluit Missiaen. In ons land hebben enkel de mattentaart in Geraardsbergen, het grondwitloof uit Brussel, de tafeldruif uit Vlaams-Brabant en de Gentse azalea deze erkenning gekregen.

(BLI)