Focus Wtv Hoeve Hoppas 21/10/10

donderdag 21 oktober 2010 om 11u49

Hoppas promoten hoeveproducten van bij ons

Brugge - Joris Missiaen uit Alveringem is de winnaar van de Hoeve Hoppas. De kookwedstrijd wil hoeveproducten van bij ons promoten. Deelnemers kregen de opdracht om een hoppa te bereiden; een soort tapa is dat op basis van bier. En ze moesten uiteraard ook met streekproducten werken. Een moeilijke opdracht zo bleek. Het gerechtje van de winnaar wordt tijdens de week van de smaak in vijf restaurants geserveerd.

 

Spanning en uiterste concentratie alom woensdagmiddag in Ter Groene Poorte in Brugge. Een jury selecteerde uit 20 inzendingen vijf finalisten die hun kleine gerechtje op basis van bier moeten klaarmaken voor een jury. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze meedoen aan een wedstrijd.

Bier en gerecht

De jury heeft de vijf receptjes geselecteerd op papier en de koks kunnen de verwachtingen soms niet inlossen. Het is dan ook een moeilijke opdracht. Regionale producten verwerken met een passend biertje, het lijkt eenvoudig maar is dat niet. Komt daarbij dat het een hoppa moet zijn. “Het bier en het klein gerechtje. Het moet allemaal in een kleine portie. Je moet dat daar allemaal in krijgen qua smaak. Dat is een hele uitdaging voor de mensen”, zegt jurylid Guido Francque. De wedstrijd is een initiatief van de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten die producten van bij ons wil promoten.

Eerste plaats

Joris Missiaen uit Alveringem van het bedrijf De Veurn’ Ambachtse heeft de opdracht goed begrepen en moet het niet ver zoeken. Toch komt hij met een origineel recept op de proppen : een sigaar van rabarberconfituur met boerenpaté en een dooier van karnemelkpap, potjesvlees en Sint-Sixtus. Goed voor een eerste plaats.

 

Gastland Spanje

Zijn hoppa wordt tijdens de week van de smaak geserveerd in enkele West-Vlaamse restaurants. De week van de smaak loopt van 11 tot 21 november. Gastland is Spanje en de Vlaamse variant van de tapa, de hoppa, wordt dan voluit gepromoot. (ND)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-focus -Wtv